Att bygga om fastighetens råvind till lägenhet är nästan alltid en bra investering för bostadsrättsföreningen. Men det passar inte alla. Här listar vi några fördelar och nackdelar med att bygga vindslägenhet.
Fördelar med att bygga om vinden
Föreningens ekonomi
Föreningen förbereder vinden för försäljning genom att flytta vindsförråd och skapa yta. Råvinden säljs sedan till ett byggföretag som i sin tur säljer den vidare som vind under produktion (V.U.P) till en privatperson som själv är med och utformar vindsvåningen. Denna typ av bostadsrätt har ett högt marknadsvärde och din förening kan räkna med att få bra betalt. När pengarna kommer in kan din förening lösa era lån eller göra de reparationer på fastigheten som ni har behov av. Får ni ett överskott finns det också möjlighet att dela upp pengarna mellan föreningsmedlemmarna.
Fler medlemmar
Att göra om vinden till en eller flera lägenheter gör också att bostadsrättsföreningen växer. Din förening får nya medlemmar som kan engagera sig i föreningens framtid och som kan sitta i föreningens styrelse. De nya medlemmarna betalar ju också avgift till föreningen, vilket också är positivt för ekonomin.
Bättre värmeisolering
När vindsvåningen byggs blir det bättre isolerat uppe på vinden. Vindsvåningen fungerar som en “mössa” på fastigheten som skyddar mot kyla. Den totala effekten brukar bli att fastigheten sänker sin värmekostnad per kvadratmeter boarea. Även om ni har fått fler kvadratmeter att värma upp i fastigheten kommer vindsvåningens isolering att ha positiv effekt på värmekostnaden. Dessutom är ni fler som delar på totalkostnaden.
Värdehöjande
Att bygga en vindsvåning är värdehöjande för hela fastigheten. Vindsvåningar har ett högt marknadsvärde, framförallt om de är nybyggda. Att få en vindsvåning i fastigheten medför att värdet “spiller över” och att alla lägenheter i föreningen också ökar i värde. För de boende betyder detta såklart att de själva kommer att få mer betalt för sin egen lägenhet när det är dags att sälja.
Nackdelar med att bygga om vinden
Stökig miljö
Det första som händer när själva byggprocessen drar igång är att föreningarnas vindsförråd flyttas. Nya förråd byggs, ofta på källarplanet. Sedan rivs vindsförråden och materialet forslas bort. När själva bygget drar igång brukar det låta ganska mycket från vinden på dagtid innan isoleringen kommit på plats. Detta brukar ta ungefär fyra månader. Här gäller det att förbereda föreningens medlemmar på att det kommer att bli lite dammigt och bullrigt under en period. När isoleringen är på plats kommer medlemmarna inte alls störas på samma sätt.
Byggmaterial på gatan
Förbered dig på att området kring fastigheten kommer att omvandlas till en byggarbetsplats under en period. Bygghiss och byggbodar kommer att bli stående utanför på gatan. Byggbodarna används som omklädningsrum av byggarbetarna. Om din förening har något annat utrymme i fastigheten som byggarbetarna kan använda sig av går det såklart också bra, och då slipper ni byggbodarna på tomten. Med hjälp av bygghissen forslar byggarbetarna virke och material till vinden så att ni slipper spring i trapphuset. Bygghissen används också som provisorisk hiss vid behov. Det är viktigt att din förening har en god dialog med byggföretaget om att hålla etableringen ute på gatan snygg och belyst. Kom också ihåg att komma överens om hur länge belysningen ska vara tänd. Så slipper du ytterligare ett störningsmoment för de boende.
Stillastående hiss
Om det finns en hiss i huset är det bra att känna till att den kan bli stående under en period. Detta beror på att hissen ska dras upp till vindsvåningen och nödvändiga justeringar ska kunna göras. I de flesta fall anpassas också hissen till att följa rådande EU-regler. Denna period brukar vara i cirka åtta veckor. Föreningen och byggaren har som mål att allt ska fungera för samtliga medlemmar trots att det pågår ett omfattande bygge i huset. Till exempel kan det gå att nyttja bygghissen istället om det behövs. Det är väldigt viktigt att denna förändring kommuniceras tydligt till föreningsmedlemmarna så att de kan förbereda sig på att vardagen kommer att se lite annorlunda ut.
Klagomål från föreningsmedlemmar
Som i alla förändringsprojekt är sannolikheten väldigt hög för att det ska inkomma klagomål från de som berörs. Alla kanske inte är helt övertygade om att en ombyggnation av vinden är rätt väg att gå. Eller så upplever de att bygget stör deras vardag. Det absolut bästa sättet att som förening bemöta klagomål och oro från föreningsmedlemmarna är att förbereda sig på vilka vanliga frågor och funderingar som brukar dyka upp. Att kunna bemöta medlemmarnas oro med fakta och information är till stor hjälp både före, under och efter byggprojektet. Kalla till möten och ha med dig en partner som kan hjälpa till att besvara frågor. För en god dialog med byggföretaget och kommunicera löpande om alla förändringar som sker som påverkar de boendes vardag. Att vara transparent och hålla föreningsmedlemmarna informerade är nyckeln till att lyckas med att bygga om vinden. Läs mer om vad föreningen kan ställa för krav på byggföretaget under byggnationen.
Vill du veta mer om vad din förening skulle tjäna på att bygga om vinden? Kontakta oss på SivKraft på info@sivkraft.se. Vi kommer gärna och tittar på er vind!
Är du osäker på om din vind kan byggas om till lägenhet? Testa själv med hjälp av vår checklista Kan föreningens råvind byggs om till lägenheter?