V.U.P

Bygga om råvinden – vanliga frågor och svar

Prispåverkan, kostnader och byggstök. Vad händer egentligen om föreningen bestämmer sig för att bygga om råvinden till vindslägenheter. Här får du svar på de fem vanligaste frågorna vi brukar få när vi hjälper föreningen att förädla vinden.

Varför ska vi sälja råvinden?

Det finns många olika skäl till att bygga om råvinden och sälja den som nyproducerade vindslägenheter. En vanlig orsak är att det är dags att göra en förbättring på själva huset. Det kan vara att föreningen behöver ett nytt yttertak, eller att det är dags för ett stambyte. Att göra om råvinden till lägenheter är också ett sätt att få in fler medlemmar i föreningen. Eftersom en försäljning av råvinden ger både nya föreningsmedlemmar och ökar värdet på fastigheten kan ni både sänka månadsavgifterna och förbättra föreningens ekonomi i stort.

I vårt blogginlägg Bygga om vinden – för- och nackdelar får du fler svar på varför.

Vad ska vi sätta för pris på råvinden?

Det vanligaste sättet att sälja en råvind på är att föreningen säljer den i befintligt skick till ett byggföretag. Byggföretaget säljer i sin tur den ofärdiga lägenheten till en köpare som får vara med och utforma lägenheten. Detta brukar kallas för att man köper en vindsvåning under produktion (V.U.P). Hur mycket ni kan sälja er råvind för beror på hur mycket en ny föreningsmedlem kan tänkas att betala för V.U.P:en. Har föreningen en råvind med goda förutsättningar på en attraktiv adress talar det för ett högt marknadsvärde.

I Stockholms innerstad (hösten 2019) ligger råvindspriserna på cirka 35 000 – 100 000 kronor per kvadratmeter/blivande boarea. Själva kostnaderna för inredning och ombyggnation av råvinden står byggföretaget för. Ju större råvind föreningen har desto mer betalt per kvadratmeter boarea kan ni ta.

Läs mer om hur värdet på fastigheten påverkas om ni bygger om råvingen i blogginlägget Så kan råvindskonvertering öka värdet på fastigheten

Vad händer med vindsförråden?

Om det finns tillräckligt mycket utrymme i källaren för att varje medlem ska kunna få ett nytt förråd görs vanligtvis ett skifte. Vindsförråden rivs och nya förråd byggs upp på källarplanet i samband med ombyggnationen. Om det inte finns någon bra plats dit du kan flytta föreningsmedlemmarnas förråd kan råvinden inte inredas till lägenheter. Här finns det dock möjlighet att vara kreativ. Har föreningen några outnyttjade ytor eller kan det vara möjligt att lägga förråden på en annan plats än i källaren? Prata med din fastighetsmäklare så kan du få hjälp med att undersöka förrådsfrågan.

I vårt blogginlägg 10 enkla steg: Bygga om råvind till lägenhet kan du lära dig mer om vad som händer under själva byggprocessen.

Hur stökigt blir det under ombyggnationen?

Att bygga om råvinden är en byggprocess som alla andra och under den första tiden kan det vara lite oväsen under dagtid på vardagarna. Det första som händer är att föreningsmedlemmarnas förrådsyta flyttas från vinden ner till källaren. När källarförråden är byggda, vindsförråden är rivna och ljudisoleringen mellan vinden och underliggande lägenheter är klar så är det första oljudet över. Sedan börjar själva byggnationen av vindslägenheten. Allt material till vinden tas upp och forslas bort med en extern bygghiss eller med hjälp av en byggkran. När bygget är klart är ljudisoleringen mellan vindsvåningarna och underliggande lägenheter så bra att de boende förmodligen inte ens kommer märka att det tillkommit en våning.

Hur påverkas priset på lägenheten högst upp?

Så länge din lägenhet har samma planlösning, inredning, skick och utsikt så ökar värdet på lägenheten ju högre upp i huset du bor. En lägenhet med ett högt läge har ett bättre ljusinsläpp eftersom den ligger närmare himlen, vilket värderas högt av många. När en vindslägenhet byggs till på ett hus ökar generellt värdet på alla lägenheter i huset eftersom föreningens ekonomi blir bättre. Om du idag bor högst upp i huset där det ska byggas till en vindsvåning kommer alltså även värdet av din lägenhet att öka. När det sedan är dags att sälja vindsvåningen kommer den att gå för ett högt pris, vilket smittar av sig på de andra lägenheterna i huset.

Utöver värdeökningen kommer lägenheterna under vindsvåningen att bli mer attraktiva tack vare att vindslägenheten blir som en “mössa” som skyddar mot vinterkylan. Den nya ljudisoleringen är också i en så god klass att de boende inte behöver oroa sig för ljud från sina nya grannar.

Har du fler frågor som du inte fick svar på här? Kontakta oss på SivKraft på info@sivkraft.se så besvarar vi alla dina frågor om att bygga om råvinden!

Är du osäker på om din vind kan byggas om till lägenhet? Testa själv med hjälp av vår checklista Kan föreningens råvind byggs om till lägenheter?

 

 

copyright Siv Kraft

Dela artikeln