V.U.P

Köpa vind under produktion – så går det till

Att köpa vind under produktion är både ett inredningsprojekt, ett byggprojekt och ett flyttprojekt. Men framför allt är det väldigt kul! Är du både kreativ och en fena på inredning kan vi lova att det är bland det roligaste du kan göra. Här berättar vi om hur det går till att köpa en vind under produktion – från start till mål.

Att köpa en vind under produktion skiljer sig en del från att köpa nyproduktion eller en färdig vindsvåning. En vind under produktion kräver engagemang och kreativitet eftersom du själv har en viktig roll i hur vindslägenheten ska utformas. Lär dig mer om vad det innebär i vårt blogginlägg Vad är “vind under produktion”?.

1. Gå på visningar

När du hittat ett objekt som fångat ditt intresse är det första steget att träffa mäklaren för en visning. När du köper vind under produktion är visningarna oftast privata. Det ger dig en unik chans att ställa alla dina frågor och lyfta eventuella orosmoment (många brukar till exempel fundera över hur de ska placera sin konst!). På plats får du en tydlig rumsbeskrivning och tidsplan för byggprojektet så att du får reda på om det stämmer överens med dina önskemål och behov. I informationen från mäklaren står det också när du senast måste bestämma dig för vilken planlösning du vill ha samt vilken typ av golv och annat material du har valt för din lägenhet. Tidsgränsen för dina materialval är till för att det ska passa in i byggplanen så att det inte ska bli några förseningar.

Och, kom ihåg! Bli inte skrämd av att det ser mörkt och tråkigt ut på vinden. Med hjälp av 3D-bilder brukar din mäklare kunna visa dig hur det färdiga resultatet kommer att se ut.

2. Skriva rätt avtal

Att köpa vind under produktion innebär oftast att du köper lägenheten från byggföretaget som i sin tur har köpt vinden från bostadsrättsföreningen. När du flyttar in blir du ägare till bostadsrätten och medlem i föreningen. Eftersom vind under produktion omfattar både en byggprocess och en “vanlig” inflytt, en så kallad överlåtelse, behöver det finnas både ett entreprenadavtal och ett överlåtelseavtal. Entreprenadavtalet är beviset för att bygget följer det ni har kommit överens om. Här ska hela byggföretagets åtagande finnas med. Överlåtelseavtalet är det vanliga avtalet som upprättas när du köper lägenhet. I dessa fall kopplas entreprenadavtalet oftast ihop med överlåtelseavtalet.

Upplåtelseavtal

Som köpare ska du också kräva att få se upplåtelseavtalet mellan föreningen och byggaren. Avtalet ligger till grund för bostadsrätten och du behöver säkerställa att det inte står något i detta avtal som kan påverka dig på ett sätt du inte känner till. Det kan till exempel vara så att det står att det är du som ska ansvara för altanen trots att det egentligen borde vara föreningens ansvar.

3. Anpassa planlösningen

Nu börjar det roliga! När du blivit ägare till en vind under produktion är det dags att börja planera hur lägenheten ska se ut. Tillsammans med arkitekten kan du justera ritningarna så att de blir precis så som du vill ha dem. Är det något speciellt skåp som behöver passa in någonstans? Hur ska hallen se ut? Ska du ha en spegel? Har du mycket konst som ska upp på väggarna? Ska du ha en platsbyggd bokhylla? Många frågor kräver genomtänkta svar nu när du äntligen får börja planera på riktigt.

4. Möblera och planera elen

När du är klar med planlösningen är det bra om du möblerar ritningen väldigt tidigt. Klipp ut bilder eller mallar av de möbler du vill ha och placera ut dem på ritningen. Då vet du redan innan hur mycket plats olika saker kommer att ta och var olika möbler ska stå. Elen kommer också att bli mycket lättare att passa in. Har du tänkt till kommer du att få uttag och lampor på precis de platser du önskar. Då blir elen anpassad efter din inredning istället för tvärtom. När du ska ljussätta badrummet behöver du till exempel ta reda på hur bred säng du har och hur läslamporna ska sitta. Du bör även fundera över hur ditt behov ser ut över hela året. Säg att du vill ha en julgran mitt på golvet – då bör det finnas ett eluttag tillgängligt där.

5. Ta in en byggkonsult

När du valt att köpa vind under produktion kan det vara bra att ta in en byggkonsult när bygget är färdigt. Byggkonsulten representerar dig som köpare och kontrollerar de delarna i byggprojektet som du själv inte har koll på. Det kan vara att se över om det är rätt tryck i ledningarna eller om golven har blivit rätt isolerade. Det är inget måste, men en förebyggande åtgärd du kan ta till för att säkerställa att bygget håller bra kvalitet. Din byggkonsult kan också vara med på slutbesiktningen, vilket vanligtvis är det sista som görs i byggprocessen.

6. Slutbesiktning

Vid en slutbesiktning undersöker en opartisk besiktningsman att byggföretaget har slutfört byggprojektet enligt vad som står i entreprenadkontraktet. En slutbesiktning är en så kallad okulär besiktning vilket innebär att besiktningsmannen besiktar det hen kan se med sina egna ögon. Under slutbesiktningen ska alla parter som varit inblandade i byggprojektet medverka. Det brukar vara föreningens byggkonsult, byggarens konsult, en besiktningsman och den byggkonsult du själv har anlitat. Under slutbesiktningen anmärker besiktningsmannen på avvikelser som till exempel köksluckor som är felaktigt monterade eller färg som blivit spilld på golvet. Besiktningsmannens anmärkningar ska åtgärdas av byggföretaget innan du flyttar in. När slutbesiktningen är godkänd ger kommunen det slutbesked som behövs för att du ska få flytta in.

Om till exempel vattnet inte fungerar blir besiktningen inte godkänd. Om byggaren inte blir klar i tid får hen betala vite. I ditt kontrakt står det vilket datum du ska kunna flytta in.

7. Inflyttning

Innan slutbesiktningen är godkänd betraktas vindsvåningen inte som en lägenhet. Att köpa vind under produktion innebär att det är först när du flyttar in som du börjar betala avgift till bostadsrättsföreningen. Det är ju inte förrän då du börjar nyttja el och värme. När du fått nycklarna till din nya vindsvåning är det dags att börja inreda och njuta av din nya lägenhet!

8. Garantibesiktning

Två år efter tillträdesdatum sker ytterligare en besiktning. Denna brukar kallas för garantibesiktning och går till på ungefär samma sätt som en slutbesiktning. Under garantibesiktningen kontrollerar besiktningsmannen om det dykt upp några oegentligheter kopplade till bygget under de första två åren. Det kan till exempel vara sprickor i taket eller en dörr som blivit trög. Om några avvikelser upptäcks ska byggaren åtgärda dessa. Anledningen till att den görs efter två år är för att garantitiden går ut. Efter två år är det svårare för dig att bevisa att eventuella problem i lägenheten har orsakats av byggföretaget.

Nu har du lärt dig de viktigaste stegen i att köpa vind under produktion. Vill du få inspiration till hur en färdig vindsvåning kan se ut? Kolla in vårt blogginlägg 7 otroliga vindsvåningar i Stockholm

 

Copyright Siv Kraft

Dela artikeln