Övrigt

Vad är en ”vind under produktion”?

En vind under produktion är en vindslägenhet som du själv får vara med och utforma – redan från start. Vinden köps i befintligt skick och tillsammans med ett byggföretag renoverar och bygger du hela ytan precis så som du vill ha den.

Vind under produktion

En vind under produktion, även kallad V.U.P., är en dröm för inredare och kreatörer. Du köper en stor yta, oftast med ett imponerande läge, och du har sedan fria händer att skapa hela bostaden från grunden. Om du inte vill bestämma allting själv har du alltid möjlighet att välja de material och färger som byggföretagets arkitekt tagit fram. Men du har också total frihet att välja hur planlösningen ska vara utformad, om du ska ha öppen spis, bastu med utsikt eller varför inte pool på terrassen?

Vind under produktion eller färdig vindsvåning?

Vi brukar säga att skillnaden mellan en vindsvåning och en vind under produktion är som skillnaden mellan haute couture och prêt á porter. Den allra största skillnaden mellan vind under produktion och en färdig vindsvåning är att du får utforma den precis som du vill. Det är möjligheten att skapa ett unikt och personligt hem som har gjort vind under produktion så populärt. När du köper en vind under produktion behöver du inte börja med att måla om, riva eller bygga upp. Du behöver heller inte anpassa dig till val som tidigare boende har gjort som kanske inte känns rätt för en modern familj. Din nya lägenhet blir direkt anpassad efter dina unika behov. Tycker du inte om att behöva göra en massa val? Då kanske en vindsvåning passar dig bättre.

Ett annat skäl till att vind under produktion blivit så populärt är att det är obegagnat. Det finns något visst med en specialanpassad lägenhet som ingen tidigare bott i. De flesta som köper en vind under produktion bor kvar riktigt länge, ofta för livet.

Läs mer om livet i vindsvåning i blogginlägget Att bo i vindsvåning – 5 unika fördelar

Så går det till att köpa VUP

När du hittat en vind under produktion som känns intressant tar du kontakt med ansvarig fastighetsmäklare. Eftersom VUP är ett så unikt objekt är det alltid privata visningar. Du har alltid en ritning att utgå från – och adressen för fastigheten såklart. Då får du direkt en känsla för området. När du träffar mäklaren förklarar hen hur lägenheten kommer att utformas. Du får veta hur byggföretagets inredningsarkitekt tänkt kring färger på golv och köksluckor och till exempel vilka material som föreslås i badrummet. Beskrivningen är till för att du ska få en känsla för hur det skulle kunna bli. Tillsammans med din egen eller byggföretagets arkitekt gör du de ändringar som passar dig.

Så vet du att vinden är rätt för dig

Mäklaren kan förklara för dig exakt hur vinden kommer att se ut. Men på plats i ett mörkt och kalt rum kan det vara svårt att visualisera sig drömhemmet. Att bara gå upp och titta på en urblåst vind ger dig kanske inte rätt känsla och det kan vara svårt att se möjligheterna med just den vinden. Därför visar dig mäklaren också en 3D-bild som visar ungefär hur materialen ser ut och hur de kommer passa de olika rummen. Alla vindar är olika. Det är vad som är charmen, men också utmaningen med att välja rätt vind. Här är några saker du bör tänka på när du väljer vind:

  • Hur ser taket ut? Om det är högt till tak blir det ett brant takfall vilket innebär att du får mycket mera rymd. Är det lågt till tak och flackt blir väggarna väldigt sneda.
  • Vad tillåter bygglovet? Kontrollera om bygglovet tillåter altaner, fönster och takfönster så som du vill ha dem.
  • Vad är det för läge? Gör research i omgivningarna. Se till att de bekvämligheter du behöver finns inom räckhåll.
  • Gillar du utsikten? Tänk på att du ska leva med den länge. Välj en utsikt som du verkligen trivs med.
  • Vilka väderstreck går det att bygga altaner på? Fungerar vindsvåningen för att bygga altan om du vill ha sol på kvällen, på morgonen – eller hela dagen.

Vad kostar en vind under produktion?

På visningen får du också en tydlig rumsbeskrivning som innehåller all information om allt ifrån märke på spisen till vilken typ av golv som föreslås av inredningsarkitekten. Här finns också alla tänkbara priser. Om du inte väljer att göra några ändringar har du redan från början en tydlig prisbild. Om du väljer att göra ändringar varierar priset beroende på om det är större eller mindre förändringar från ursprungsförslaget.

Skulle det visa sig att vinden blir mindre än vad som var tänkt från början när den är färdigbyggd får du pengar tillbaka. Detta gäller också om altanerna skulle bli mindre. Att bygget inte blir precis som du tänkt är ovanligt, men det är bra att känna till vad som gäller om det dyker upp överraskningar.

Vad finns det för möjligheter med vind under produktion?

Hur du kan utforma din vind styrs av bygglov och naturliga förutsättningar. Bygglovet reglerar till exempel hur många fönsterkupor och altaner du får göra. När du har koll på bygglovet finns det nästan inga begränsningar kring hur du kan utforma din nya lägenhet.

  • Inredningen kan se ut precis som du vill. Välj hur många rum och badrum du vill ha. Vill du ha bastu eller walk-in-closet? Skafferi att kliva in i? Vinkällare? Utebad? Fontän på altanen? AC? Jacuzzi med utsikt över takåsarna? Du bestämmer!
  • Köket kan vara helt anpassat efter dina behov. Välj din arbetsyta – och snåla inte med plats. Köksö med marmorskiva från Italien? Check!
  • Planera din bevattning och belysning ute på altanen. Bestäm hur du vill plantera för att få en vacker växtlighet. Här kan du alltid få hjälp av duktiga landskapsarkitekter.

I vårt blogginlägg 5 tips när du planerar din vindsvåning hittar du mer inspiration!

Hur hittar jag en vind under produktion?

Att köpa vind under produktion är populärt och det finns inte många objekt på marknaden. Ett sätt att få koll på när det dyker upp en vind är att anmäla sitt intresse till en fastighetsmäklare som förmedlar vindar under produktion. Det kommer inte ut så många per år, så här gäller det att ha tålamod. Men när det väl dyker upp en vind på en bra adress så är den stekhet, så var beredd på att slå till när du väl får chansen!

Vill du få reda på när det finns en vind under produktion till salu i Stockholm? Gör en intresseanmälan hos oss så får du ett mejl eller samtal så fort det dyker upp något som passar dig!

 

Copyright Siv Kraft

Dela artikeln