Ordlista

Badrum en suite

Badrum i direkt anslutning till ett sovrum. När du köper en V.U.P. så har du chansen att planera in detta i planen. En vindsvåning med en sådan plan är väldigt uppskattat. Om det finns plats planeras det in förvaring för kläder och accessoarer i anslutning till sovrummet och/eller badrummet.

Biarea

Missbrukat uttryck som inte hör hemma i vindsvåningar.

Blindfönster

Ett blindfönster är en målning på en yttervägg som härmar ett intilliggande fönster. På långt håll ser det ut som ett riktigt fönster. På SivKraft mäklarbyrå har vi gått ett steg längre. Gör ett fejkat fönster på insidan istället. Ett takfönster eller fasadfönster på insidan. Bygg en låda i vägg eller tak och sätt en TV i utrymmet. Sätt en kamera på taket eller spela in en film som spelas upp på TV:n. Detta kräver ganska stort utrymme, men i framtiden kommer säkert TV-apparaterna bli filmtunna och det ger oanade möjligheter för att bygga fejkade fönster. Detta blir ett sätt att kringgå bygglov eftersom det inte blir någon förändring på utsidan. En kamera på taket kräver förmodligen tillstånd.

Boarea

Boarea är den yta i en lägenhet eller hus som är användningsbar för boende. För att ett våningsplan med snedtak ska mätas, måste takhöjden vara minst 1,9 m på en bredd av minst 0,6 m. Man mäter hela den golvyta där takhöjden är minst 1,9 m och finns det mer golvyta utanför denna gräns fortsätter man att mäta ytterligare 0,6 m ut i vardera riktning.

Bokal

En boendeform som kombinerar bostad och lokal, och vänder sig främst till småföretagare.

Bookmatched

Varje block av marmor är unikt. Blocken kan ha stora skillnader i deras uttryck i form av mer eller mindre distinkta vener. När man talar om marmor som är bookmatched så menar man skivor som är spegelvända mot varandra vilket skapar ett matchande mönster likt en öppen bok.

Burspråk

Utbyggt fasadparti, oftast försett med fönster. Vanligt förekommande i Stockholms 1800-talshus, däremot inte så ofta i vindsvåningar. Ger trevligt ljusinsläpp från flera håll.

Byggherre

Den som genom upphandling av entreprenad eller i egen regi låter utföra ett byggnadsprojekt för egen räkning. Byggherren ansvarar för att bygglov finns och för att gällande lagstiftning följs.

Byggledare

Den som administrerar byggprojektet åt byggherren och bl.a. ansvarar för samordning, kostnadsstyrning, upphandling och uppföljning. Byggherren kan själv vara byggledare.

Byggmästare

Ansvarig byggentreprenör, ofta lokalt verksam.

Byggmästarvåning

Benämning för en våning som vid byggnadstillfället gjordes mer påkostad och då åt byggherren själv. Inte sällan i etage och med gott om balkonger/altaner.

Vill du sälja din bostad? Kontakta oss så hjälper vi dig!