Ordlista

Lagfart

Som köpare av en ägarlägenhet betalar du stämpelskatt (lagfart) vid förvärv. Lagfartskostnaden är idag 1,5 % av köpeskillingen för fysisk person och 4,25 % för juridisk person.

Lanternin

betecknar inom arkitektur en rund eller polygonal turell (litet torn) med fönster, som kröner ett tak eller en kupol. Inom modern arkitektur används ofta lanterniner för dagsljusinsläpp genom taket. Ett vanligt exempel på lanternin är ett glastak. Utformningen kan variera mycket. I vindsvåningen är lanterninen ovanlig. Skulle vara ett mycket bra ljusinsläpp till rummet och ger ljuset som är viktigt för oss människor.

Led/lysdioder

LED (Light Emitting Diodes) alstrar ett ljus som är ett resultat av ett fysikaliskt fenomen som kallas elektroluminiscens. Fenomenet uppträder hos vissa material när de utsätts för elektromagnetisk strålning. På senare tid har LED kommit att ersätta såväl lysrör som glödlampor då det behövs ganska lite ström för att få lysdioderna att lysa. LED kan även användas i bärbara enheter och i bilar, husvagnar och båtar m.m.

Lettra eller Lättra

Något som blivit populärt är mönstrade handtag och strömbrytare. Greppvänligt och snyggt. En gammal teknik som används på metall för att få en mönstrad struktur på ytan. Den mest populära är krysslättring där mönstret går diagonalt längs den runda ytan.

Loft

Vindsutrymme eller övervåning. I vindsvåningen är loftet en liten del av hela bostaden. Kan vara ett litet utrymme för förvaring, men det förekommer större utrymmen. Då kallas de oftare för övervåning eller övre planet. Det kan också uttrycka en känsla, ”Loft Living” beskriver en vindsvåning med lite industriell karaktär. Tankarna går till New York och Meat Packing District. Loft på engelska betyder öppen yta. Ett loft i London kan vara en industrilokal som är helt öppen.

Vill du sälja din bostad? Kontakta oss så hjälper vi dig!