Ordlista

Pantbrev

För att belåna fastigheten behöver du ta ut pantbrev. Pantbrevskostnaden är 2 % på det belopp du vill låna. Pantbreven följer fastigheten så när du säljer får din köpare överta dina pantbrev.

Penthouse

Till skillnad från vindsvåningen är ett penthouse inte belägen under ett sluttande tak och får därför en helt annan karaktär med raka väggar. Penthouse byggs på en platt grund högst upp i ett hus. Ofta med stora fönsterytor och ibland i två etage.

Piano nobile

Även kallat den förnäma våningen. Detta är huvudvåningen i ett palats eller annan byggnad. Vanligtvis ligger den en eller två trappor upp i huset med högre i tak än övriga våningar och med en rikare utsmyckning.

Planritning/planskiss

En ritning i skala som beskriver lägenhetens layout och funktioner. Ett ovärderligt verktyg för vindsköpare när de ska sätta sig in i hur det nya boendet kommer att gestalta sig och om favoritsoffan får plats. Kan förekomma både med och utan möbler inritade.

Platsbyggd inredning/platsbyggt kök

Ett kök eller inredning som ritats, designats och tillverkats för en speciell lägenhet. Används ofta i vindsvåningar då det finns så många vinklar och vrår att ta hänsyn till.

Puts

Ett tunt ytskikt av bruk. Har använts som fasadmaterial sedan antiken. Används idag både in- och utvändigt för att skydda bakomliggande väggar samt för att ge en vacker yta. I en vindsvåning är ofta murstocken till öppna spisen och de s.k. änglatrapporna‚ putsad.

Vill du sälja din bostad? Kontakta oss så hjälper vi dig!