Ordlista

A

ABT06
En förkortning för‚ Allmänna bestämmelser för totalentreprenader (avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten). Siffran 06 är helt enkelt en datering till det år då ABT reviderades. I avtal hänvisar man ofta till ABT06 för att slippa reglera alla detaljer i varje enskilt avtal.
Altan
I en vindsvåning brukar altanen vara utskuren i takfallet. I ett penthouse med raka väggar så skapas altanen i indragningen från fasaden på huvudbyggnaden till påbyggnaden på det platta taket. För att en vindsvåning ska bli bra krävs en altan. Dels för att altanen ger ett stort ljusinsläpp via det glasade altanpartiet, men också för att det skapas ett eftertraktat extra rum i lägenheten. Ljustillskottet är väldigt viktigt i en vindslägenhet då det förövrigt oftast är sparsamt med fönsterytor. En vackert utformad altan med möbler och växter ger en härlig stämning på kvällen. Med en genomtänkt belysning så blir altanen som en vacker tavla. Även på vintern. Är det dessutom utsikt så ger det en ytterligare dimension till tavlan. Vi har efterlyst altaner mot gatan eftersom det ger en mer levande stad. Att bryta det tråkiga likformiga taklandskapet där människan ska vara i centrum. Många städer tillåter att människan får ta plats i gatulivet. Titta upp i en kontinental stad så finns oftast härligt hängande trädgårdar från taken. Mer balkonger och altaner mot gatan skulle ha en ljuddämpande effekt där gatulivet inte skulle kunna utnyttja de kala fasaderna för att låta ljudet studsa runt okontrollerat. Om det byggs fler balkonger och altaner mot gatan så finns det fler chanser till blommor att växa i gatulivet. Mer altaner och balkonger åt folket! Både till de som bor och de som får uppleva dem från gatan.
Läs mer
Armatur
Av latin armatura, utrustning‚ skydd. Används främst i olika tekniska sammanhang för mängden kringkomponenter som stöd för huvudfunktionen. Exempelvis lamparmatur, den del av en lampa som bland annat innehåller hållare för glödlampa, upphängningsanordning, elektriska anslutningsdon och annan teknisk utrustning som behövs för att ljuskällan ska fungera. Kranar i kök och badrum är ett annat vanligt exempel på armatur.
Axonometri
En 3-dimensionell ritning i icke perspektiv. Kan t.ex. användas för att åskådliggöra design- och inredningslösningar i din nya drömbostad på vinden.

B

Badrum en suite
Badrum i direkt anslutning till ett sovrum. När du köper en V.U.P. så har du chansen att planera in detta i planen. En vindsvåning med en sådan plan är väldigt uppskattat. Om det finns plats planeras det in förvaring för kläder och accessoarer i anslutning till sovrummet och/eller badrummet.
Läs mer
Biarea
Missbrukat uttryck som inte hör hemma i vindsvåningar.
Blindfönster
Ett blindfönster är en målning på en yttervägg som härmar ett intilliggande fönster. På långt håll ser det ut som ett riktigt fönster. På SivKraft mäklarbyrå har vi gått ett steg längre. Gör ett fejkat fönster på insidan istället. Ett takfönster eller fasadfönster på insidan. Bygg en låda i vägg eller tak och sätt en TV i utrymmet. Sätt en kamera på taket eller spela in en film som spelas upp på TV:n. Detta kräver ganska stort utrymme, men i framtiden kommer säkert TV-apparaterna bli filmtunna och det ger oanade möjligheter för att bygga fejkade fönster. Detta blir ett sätt att kringgå bygglov eftersom det inte blir någon förändring på utsidan. En kamera på taket kräver förmodligen tillstånd.
Läs mer
Boarea
Boarea är den yta i en lägenhet eller hus som är användningsbar för boende. För att ett våningsplan med snedtak ska mätas, måste takhöjden vara minst 1,9 m på en bredd av minst 0,6 m. Man mäter hela den golvyta där takhöjden är minst 1,9 m och finns det mer golvyta utanför denna gräns fortsätter man att mäta ytterligare 0,6 m ut i vardera riktning.
Bokal
En boendeform som kombinerar bostad och lokal, och vänder sig främst till småföretagare.
Burspråk
Utbyggt fasadparti, oftast försett med fönster. Vanligt förekommande i Stockholms 1800-talshus, däremot inte så ofta i vindsvåningar. Ger trevligt ljusinsläpp från flera håll.
Byggherre
Den som genom upphandling av entreprenad eller i egen regi låter utföra ett byggnadsprojekt för egen räkning. Byggherren ansvarar för att bygglov finns och för att gällande lagstiftning följs.
Byggledare
Den som administrerar byggprojektet åt byggherren och bl.a. ansvarar för samordning, kostnadsstyrning, upphandling och uppföljning. Byggherren kan själv vara byggledare.
Byggmästare
Ansvarig byggentreprenör, ofta lokalt verksam.

D

Dressing room
Stor klädkammare som man kan gå in i, också kallad‚ walk in closet. Fick ordentligt genomslag i och med serien‚ Sex and the City‚ där Carries stora dröm var ett stort dressing room med specialbyggd förvaring för hennes älskade skor från Manolo Blahnik, Jimmy Choo och Louboutin.

E

Etagevåning
Lägenhet med flera våningsplan. Det är inte så ovanligt att en etagelägenhet är en‚ vanlig lägenhet‚ högst upp i huset som gjorts större genom att inreda den ovanför liggande vindsytan. Detta görs ofta när råvinden i huset inte är tillräckligt stor för att det ska löna sig att bygga vindsvåningar.

F

Fastighetsavgift
Varje lägenhet är en egen fastighet med fastighetsbeteckning och den taxeras ungefär som småhus. Nybyggda ägarlägenheter med värde år 2013 eller senare är helt befriade från fastighetsavgift i 15 år. Om de skulle ha betalat fastighetsavgift så skulle den ha kostat 6 825:-/år (småhus kostar 7 074:-/år).
Fransk balkong
Inåtgående fönsterdörr med ett utvändigt smidesräcke utan balkongplatta.
Franskt fönster
Dubbelfönster som går ner till golvet och inte har någon mittpost.
Frontespis
En fortsättning av fasaden förbi takfoten. På vinden brukar det bli en stor fin kupa med fasad- och takfönster. Detta ger ett fint ljus in i rummet.

G

Gnistskydd
Skydd i golvet runt öppna spisar eller kakelugnar som hindrar att gnistor från eldstaden sätter eld på trägolvet. Gnistskyddet blir ofta ett vackert tillägg till eldstaden och kan vara av t.ex. kalksten, skiffer eller granit.
Golvyta/Totalyta
Den totala golvytan i lägenheten oberoende av vilken takhöjd det är brukar kallas golvyta eller ibland totalyta. Se upp så att det inte är endast denna yta som anges i annonsen eller prospektet när du tittar på vindsvåningar.

H

Hanbjälke
Horisontell bjälke som utgör extra förstärkning av en takstol med stor spännvidd. Ibland låter man dessa bjälkar bli ett synligt inslag i vindsvåningens design och ibland väljer man att i så stor utsträckning som möjligt ”bygga bort” dem för att de inte ska inkräkta på bostadens rymd och utformning i övrigt. Hanbjälken blir en köldbrygga i vindsvåningar så man brukar vilja ta bort dem även av den anledningen också. Vill man ha bjälkar kan man sätta dit dem i efterhand och på en passande nivå. Några använder hanbjälkarna för belysningsplattformar. De används då oftast till att rikta ljuset uppåt. Detta förstärker ”vindskaraktären”. Det råder delade meningar om hanbjälkens vara eller inte. Ibland ersätts hanbjälken med ett dragstag som gör att bjälkarna inte blir så dominerande. Detta görs i vindsvåningar med låg takhöjd.
Läs mer
Handledare
Funktionen och utseendet på handledaren är viktig för ett bra slutresultat. I vindsvåningar med trappor så vill man ha ett material på ledaren som binder ihop de båda planen på ett bra sätt. Läder är ett bra material som passar det mesta. Det är varmt och finns i många olika färger. I extrema fall kan det var snyggt med en infälld handledare i väggen. Det blir som en installation. En handledare som smälter in i väggen får våra hjärtan att slå lite snabbare.
Läs mer
Hjärtvägg/Hjärtmur
Invändigt bärande vägg som löper i husets längdriktning.
Hålkäl
Konkav listprofil med halv- eller kvartscirkelformigt tvärsnitt. Ger vackert rundad övergång från vägg till tak.

I

Integrerad köksutrustning
Vitvaror bakom lucka i samma design som resten av köket. Vanligt förekommande i vindsvåningar då man ofta har en öppen planlösning mellan kök, matplats och vardagsrum. På detta sätt smälter köket in utan att ge alltför mycket‚ kökskaraktär‚ till de övriga sällskapsytorna.
Intresseregister
Vill du vara säker på att du får ta del av vårt unika utbud av vindsvåningar? Då ska du stå med i vårt intresseregister. Majoriteten av de vindsvåningar som vi förmedlar kommer aldrig ut på den öppna marknaden utan går direkt till kunderna i intresseregistret. Om du har bestämt dig för att köpa en Vind Under Produktion (V.U.P.) så kontakta oss. Vi vill gärna hjälpa dig att hitta hem! Skicka ett mail till info@sivkraft.se eller ring till kontoret på 08-660 44 60.

K

KNX
KNX-tekniken är en världsomfattande standard för alla applikationer i hem och fastighetsautomation, från belysning och solskydd till olika säkerhetssystem, värme, ventilation, luftkonditionering, övervakning, larm, vatten kontroll, energi övervakning, smart mätning samt hushållsapparater, audio / video och mycket mer.
Kattvind
Litet och smalt utrymme längs sluttande vägg. Oftast används utrymmet till förvaring.
Kommod
Skåp med integrerat handfat. Kommoden har utvecklats till vår tids badrumsskåp.
Kungsbalkong
Balkong som hör till kungsvåning.
Kungsvåning
Kungsvåningen är översta våningen på ett flervåningshus med balkonger i fil längs hela huskroppen, en från fasaden indragen vindsvåning. Kungsvåning var ett vanligt förekommande stildrag i stadsarkitekturen i Stockholm under tidigt 1900-tal.

L

LED/Lysdioder
LED (Light Emitting Diodes) alstrar ett ljus som är ett resultat av ett fysikaliskt fenomen som kallas elektroluminiscens. Fenomenet uppträder hos vissa material när de utsätts för elektromagnetisk strålning. På senare tid har LED kommit att ersätta såväl lysrör som glödlampor då det behövs ganska lite ström för att få lysdioderna att lysa. LED kan även användas i bärbara enheter och i bilar, husvagnar och båtar m.m.
Lagfart
Som köpare av en ägarlägenhet betalar du stämpelskatt (lagfart) vid förvärv. Lagfartskostnaden är idag 1,5 % av köpeskillingen för fysisk person och 4,25 % för juridisk person.
Lanternin
betecknar inom arkitektur en rund eller polygonal turell (litet torn) med fönster, som kröner ett tak eller en kupol. Inom modern arkitektur används ofta lanterniner för dagsljusinsläpp genom taket. Ett vanligt exempel på lanternin är ett glastak. Utformningen kan variera mycket. I vindsvåningen är lanterninen ovanlig. Skulle vara ett mycket bra ljusinsläpp till rummet och ger ljuset som är viktigt för oss människor.
Läs mer
Lettra eller lättra
Något som blivit populärt är mönstrade handtag och strömbrytare. Greppvänligt och snyggt. En gammal teknik som används på metall för att få en mönstrad struktur på ytan. Den mest populära är krysslättring där mönstret går diagonalt längs den runda ytan.
Läs mer
Loft
Vindsutrymme eller övervåning. I vindsvåningen är loftet en liten del av hela bostaden. Kan vara ett litet utrymme för förvaring, men det förekommer större utrymmen. Då kallas de oftare för övervåning eller övre planet. Det kan också uttrycka en känsla, ”Loft Living” beskriver en vindsvåning med lite industriell karaktär. Tankarna går till New York och Meat Packing District. Loft på engelska betyder öppen yta. Ett loft i London kan vara en industrilokal som är helt öppen.
Läs mer

N

NCS
Natural Colour System är ett logiskt färgbeteckningssystem som bygger på hur människan uppfattar färg. Färgsystemet används av allt från färgstyrning i produktutveckling och att säkerställa noggrannheten i målarfärgproduktion, till färgdesign i arkitektur och inredning.
Nisch
En inbuktning/urgröpning i mur/vägg. Kan med fördel göras i en vindsvåning under byggnation. En bra inredningsarkitekt/entreprenör eller mäklare kan se detta på ett tidigt stadium och föreslå hur utrymmet ska byggas på bästa sätt. Vindsvåningar har sämre förutsättningar för förvaring och då är det värdefullt att planera in nischer för förvaring/stämningshöjare där det går.
Norrpil
På en situationsplan anger man väderstrecken med en pil åt norr.

O

Oxöga
Cirkelformad öppning i vägg, fasad eller kupa med fönsterglas. Ganska ovanligt i vindsvåningar. Ibland kan man se runda fönster i mellanväggar för att skapa siktlinjer och ljus från takfönster eller intilliggande rum. Spröjsade runda fönster kallas för rosenfönster. Ses mest i kyrkor men kan förekomma på råvindar och vindsvåningar i Stockholm. Då oftast i hörnhus med kupol.
Läs mer

P

Pantbrev
För att belåna fastigheten behöver du ta ut pantbrev. Pantbrevskostnaden är 2 % på det belopp du vill låna. Pantbreven följer fastigheten så när du säljer får din köpare överta dina pantbrev.
Penthouse
Till skillnad från vindsvåningen är ett penthouse inte belägen under ett sluttande tak och får därför en helt annan karaktär med raka väggar. Penthouse byggs på en platt grund högst upp i ett hus. Ofta med stora fönsterytor och ibland i två etage.
Planritning/Planskiss
En ritning i skala som beskriver lägenhetens layout och funktioner. Ett ovärderligt verktyg för vindsköpare när de ska sätta sig in i hur det nya boendet kommer att gestalta sig och om favoritsoffan får plats. Kan förekomma både med och utan möbler inritade.
Platsbyggd inredning/Platsbyggt kök
Ett kök eller inredning som ritats, designats och tillverkats för en speciell lägenhet. Används ofta i vindsvåningar då det finns så många vinklar och vrår att ta hänsyn till.
Läs mer
Puts
Ett tunt ytskikt av bruk. Har använts som fasadmaterial sedan antiken. Används idag både in- och utvändigt för att skydda bakomliggande väggar samt för att ge en vacker yta. I en vindsvåning är ofta murstocken till öppna spisen och de s.k. änglatrapporna‚ putsad.
Läs mer

R

Råvind
Oinredd vindsyta som ofta är oisolerad. I ett flerbostadshus i Stockholm brukar råvinden oftast användas till förvaring och ibland hyser den även hissmaskinrummet. Det finns ett starkt intresse för att omvandla råvindar till bostäder då kvm-priserna i Stockholms innerstad är höga och efterfrågan på bostäder stor. När en förening säljer råvinden förbättrar de sin ekonomi dels genom att stärka sina finanser med köpeskillingen och även genom att de ökar avgiftsunderlaget när de får in fler boende i huset. En liten positiv bieffekt brukar vara att energikostnaderna minskar då vinden efter byggnation blir mer välisolerad.

S

Sidofönster
Oftast smalt fönster i anslutning till ytterdörr. I vindsvåningar förekommer sidofönstren främst vid altanen. Sidofönstret sätter man in i sidospeglarna som oftast är plåt beklädda. Altansidofönster är ofta oregelbundna för att maximera glasytan. De är inte helt obetydliga eftersom de bidrar med ljus in i lägenheten.
Läs mer
Siv Kraft-vind
Siv Kraft bygger inga vindsvåningar. Däremot är vi med i projekteringen och på ritningsstadiet. Det är viktigt för entreprenören att samtliga våningar i projektet ska vara säljbara. Det är ingen konst att plocka russinen ur kakan och förmedla några procent av projektet. Men att förmedla ett helt projekt kräver kunskaper om marknaden och vad som efterfrågas av våra intressenter. Marknaden är rörlig och det gäller att veta vad som efterfrågas när vindsvåningen ska säljas. Vi lägger ner stora resurser på att få fram ritningar och smarta lösningar för alla vindsvåningar i ett projekt. Ofta är kunden beredd att betala lite mer för detta. De får en bra produkt och säljaren får bättre betalt för hela ytan. Det händer att andra mäklare benämner en ”begagnad” vindsvåning de förmedlar som en Siv Kraft-vind. De menar att den har ett högre värde eftersom SivKraft varit med i processen. Vi är naturligtvis glada för detta, men det är inget vi använder själva. Vi har varit med i ca 150 projekt från ax till limpa där det byggts allt från en stor vindsvåning upp till ett 50-tal lägenheter i projektet. Så det finns en del ”SivKraft vindar” uppe bland Stockholms takåsar.
Läs mer
Skala
Storleksförhållande på t.ex. en ritning. Ta gärna med en skalstock när du går på visning så blir det lättare att räkna ut de verkliga avstånden på planritningen, såvida ritningen är skalenlig.
Skalmått
Ritningar illustrerar byggnader och byggdelar i förminskad skala. Aktuell skala för en ritning framgår i skrivfältet och/eller i direkt anslutning till en detaljritning eller sektion. Observera att förminskade eller förstorade ritningar och detaljer inte är skalenliga, d.v.s. angiven måttskala stämmer inte eftersom ritningens storlek ändrats. Skala 1: 100 betyder att en centimeter på ritningen motsvarar 100 cm, d.v.s. 1 meter, i verkligheten.
Skalstock
En skalstock är en linjal med olika skalor för mätning på ritningar. De har en triangulär form och kan på så sätt bestå av sex olika skalor. Fördelningen av skalor kan variera mellan skalstockar, men på en skalstock som använder metersystemet förekommer oftast skalorna 1:100, 1:200, 1:400 och 1:500, då de är de mest använda.
Smyg
Väggkant mot en öppning, t ex fönstersmyg.
Split-level
Hus eller lägenhet där en våning eller rum är beläget halvvägs mellan två våningar. Ibland är det en bit ner till bjälklagets botten och då ”gräver” man nedåt. Ibland är det högt upp till fönstret. Då bygger man upp bjälklaget till en acceptabel fönsternivån. Skillnaden kan röra sig om några trappsteg. I en vindsvåning kan det bli väldigt häftig med split level. Nivåskillnaderna förenas med en trappa. Trappan blir en rumsdelare eller osynlig vägg samtidigt fungerar som en bred ”soffa”. Om möjligheten finns ska man ta chansen. Mycket hänger förstås på arkitekten om det ska bli bra eller inte.
Läs mer
Spröjs
Spröjsverk är ett ramverk inom en fönsterbåge med flera rutor i till exempel fönster eller dörrar. De kan vara tillverkade i olika material men de mest vanliga är trä eller aluminium. Tidigare var spröjsverk nödvändiga eftersom det inte var möjligt att producera stora glasrutor. Idag används metoden som dekoration.
Stuck/Stuckatur
Stuck, efter italienska stucco, är ett samlingsnamn för olika blandningar av gips, marmormjöl och lim som används för att framställa dekorativa ytor och detaljer inom arkitektur och konst. Ett särskilt vanligt användningsområde för stuck är taklister och rosetter i interiörarkitektur. Tillämpat på detta sätt kallas stuck för stuckatur.
Stänkskydd
Skyddar väggen bakom köksutrustningen. Ett stänkskydd kan utföras som ett konstverk och snabbt bli kökets mest iögonfallande blickpunkt. Stänkskyddet kan exempelvis vara i glas, kakel, mosaik, sten eller rostfri plåt. Endast fantasin sätter gränser.
Stödben
Stommar som håller upp väggar och tak. Ibland byggs de in och blir fast inredning och ibland låter man dem utgöra ett synligt inslag i designen. Många vill ha bort dem medan andra tycker det hör till och ger vindskaraktär.
Läs mer

T

Takfönster
Fönster med samma lutning som taket. Takfönster i nybyggda vindsvåningar är oftast in mot gården. De kan utrustas med solskydd och persienner. De kan öppnas manuellt eller elektriskt. Ett vanligt märke på takfönster är Velux.
Takkupa
En gaveltillbyggnad ut från ett sluttande tak för att rymma ett vertikalt fönster. I Stockholm finns ett standardmått för kupor som man får bygga. Bredden på kupan får max vara 1,4 meter utvändigt. Större mått betraktas ombyggnaden till kupa som en volymökning vilket sällan är tillåtet. Om taket är flackt så blir kupan lång och ljuset begränsas av kupans sidostycken. Ibland sätter man fönster i sidostyckena eller i taket på kupan. Detta gör att det kommer in mer ljus i rummet. Ett brantare tak ger en bättre kupa som ger ett bättre ljus in i bostaden.
Läs mer
Taknock
Den del av ett tak där takfallen möts, det vill säga normalt den högsta punkten på ett tak. När man talar om takhöjden i en vindsvåning så är det ofta höjd till nock som man är intresserad av.
Takterass
Plan del av tak med räcke.
Takvåning
Lägenhet/våning högst upp i flerbostadshus.
Trappa
Vindsvåningar med två plan måste förbindas med en trappa. Idag finns en mängd varianter och möjligheter att skapa denna förbindelse. Det man ska tänka på när man projekterar trappan är hur ofta den kommer att användas. Om den används frekvent så bör man ha snälla mått på vilplan, stegdjup och steghöjd. Om det finns gott om utrymme så kan man använda trappan som en möbel eller ett arkitektoniskt avtryck i rummet. Att sitta i en trappa när soffor och stolar är upptagna är ju minst lika bra om trappan är utformad på rätt sätt. På projekteringsstadiet ska man tänka på att trappan kan användas som en social plattform som binder samman andra plattformar som tex kök, matplats och vardagsrum.
Läs mer
Trappspindel
Mittparti i trapphus kring vilket en trappa är uppbyggd.
Trappstege
Ett mellanting av stege och trappa. Trappor tar mycket plats och kan man få undan trappan från sällskapsytan så gör det väldigt mycket. Det kan spela stor roll för möjligheten att möblera och röra sig på det nedre planet. Kan man lyfta och hänga förbindelsen mellan planen på väggen så skapar det mycket utrymme. Ofta gör man en sådan lösning i en liten lägenhet med loft.
Läs mer

V

V.U.P.®
Förkortning för Vindsvåning Under Produktion. Siv Kraft Mäklarbyrå har under åren specialiserat sig på att förmedla vindsvåningar under produktion. Detta ställer särskilda krav på hanteringen av visningar och avtalsskrivningar samt rådgivning kring byggnationen. Företaget förmedlade sin första V.U.P. år 1995. VUP är ett registrerat varumärke hos Siv Kraft mäklarbyrå AB. Fram till dags datum så har SKM förmedlat ca 150 st vindsprojekt i Stockholms innerstad.
Vangstycke/Vangel/Trappvang
är de sidostycken i en trappa på eller i vilka planstegen vilar och som bildar trappans bärande stomme. Ett vangstycke kan vara rak eller svängd beroende på trappans konstruktion och utformning. Planstegens ändar kan vara infällda i vangstyckets sida, ligga på lister fastsatta i vangstyckets sida eller ligga på kilformade klotsar fastsatta på vangstyckets kant. Många trappor, till exempel spiraltrappor, har självbärande konstruktion och saknar då vangstycken. I vindsvåningar är trapporna svårplacerade. Detta för att man oftast behöver komma upp på den högsta punkten (nocken) för att inte slå i snedtaket eller krocka med en takbjälke.
Läs mer
Vindsvåning
Vindsvåningar är belägna direkt under snedtaket högst upp i flerfamiljshus. Det finns tre typer av fönster i vindsvåningar. Takfönster, fönsterkupor och altanpartier. Idag betraktas vindsvåningen som något attraktivt. Äldre byggda vindsvåningar har varit dåligt isolerade vilket gjort dem kalla på vintern och varma på sommaren. Vindsvåning är ett relativt nytt begrepp. Tidigare pratade man mest om takvåningar, kalla vindsutrymmen och vindslägenheter. Ordet våning har kommit till när vindarna började byggas till exklusiva lägenheter högst upp under taknockarna.

Ä

Ägarlägenhet
Vid en ombildning av en fastighet till s.k. 3D fastighet så begränsar man den nya fastigheten i både höjd och djupled. Den nya fastigheten innehas med en direkt äganderätt av förvärvaren. Eftersom du äger din lägenhet (till skillnad mot bostadsrätt där föreningen äger lägenheten som du har rätt att disponera) så behöver du inte ha tillstånd om du till exempel vill hyra ut eller renovera din lägenhet. En annan viktig poäng är att du slipper betala ränta på föreningslån. Det enda du betalar är dina egna driftskostnader och ränta på de lån du själv tar vid köpet. Däremot så behöver du betala stämpelskatt (lagfart) när du köper en ägarlägenhet och pantbrev för att belåna den (precis som för andra fastigheter).
Änglatrappa
Trappformad murstock vid t.ex. en öppen spis. Oftast vitputsad.
Läs mer

Å

Återvinning/ återanvändning
Varför inte använda material som redan finns på vinden eller taket. På SivKraft mäklarbyrå har vi tagit fasta på detta. En skorsten/vindflöjel har blivit lampa. En vindsdörr i järn har blivit en dörr på kontoret. Med hjälp av konstnärer och smeder kan man förverkliga unika detaljer i sin vindsvåning. Ett gammalt koppartak kan bli en vägg i en entré.
Läs mer
Till toppen